بوتاکس معده یا تزریق سم بوتولینوم به عضلات دستگاه گوارش برای جلوگیری از حرک سریع معده، یک روش کم تهاجمی و موثر برای کاهش وزن حداکثر 12 کیوگرمی است. با استفاده از بوتاکس معده، عضلات دستگاه گوارش به صورت موقت تا حدی برای کاهش میل و اشتها فلج می شوند. میزان کاهش وزن با بوتاکس معده نسبت به اصلی ترین روش های جراحی لاغری اسلیو معده و بای پس معده کمتر است. افراد با BMI پایین 35 کاندیدای مناسبی برای بوتاکس معده هستند. مانند هر جراحی لاغری دیگر، احتمال مواجه شدن با برخی از عوارض بوتاکس معده وجود خواهد داشت.
راهنمای شما ...
عوارض بوتاکس معده در کوتاه مدت با سرعت نمایان خواهند شد چراکه بدن از سوی معده به علت وجود سم بوتولینوم، سیگنال هایی را برای واکنش از خود نشان می دهد. مشکلات کوتاه مدت بعد از عمل بوتاکس معده نظیر مواردی مانند احساس درد ضعیف و التهاب در ناحیه شکم، حالت تهوع، سوء هاضمه، بروز ضعف، نفخ و در برخی از موارد مسمومیت هستند. بسیاری از این عوارض به علت تحت تاثیر قرار گرفتن عضلات معده به وسیله سم بوتولینوم و سخت کردن فرآیند هضم غذا جهت احساس سیری طولانی رخ می دهند. همچنین امکان دارد این عمل باعث عوارض طولانی مدت شود که بیمار تا زمان تأثیر بوتاکس با آن دست و پنجه نرم خواهد کرد.
تزریق سم بوتولینوم به دستگاه گوارش یعنی فلج شدن عضلات معده جهت کاهش سرعت حرکت غذا برای فرآیند هضم به سمت روده. زمانیکه تاثیرات سم بوتولینوم برای کاهش سرعت حرکت غذا به روده رخ می دهد، مشکلات گوارش نمایان می شوند. بروز حس سنگینی بر روی معده، نفخ و یبوست بعد از بوتاکس معده طبیعی است.
حالت تهوع به عنوان شایع ترین عوارض بوتاکس معده در کوتاه مدت برای هر فردی بعد از تزریق سم بوتولینوم به دستگاه گوارش شناخته می شود. در برخی از مواردی که حالت تهوع شدید رخ می دهد، باید برای استفراغ بعد از بوتاکس معده آمادگی داشت. دلیل بروز حالت تهوع و استفراغ بعد از بوتاکس معده به علت ایجاد اختلال در فرآیند هضم غذا رخ می دهد. عملکرد طبیعی معده نسبت به سم بوتولینوم واکنش شدید در روزهای ابتدایی برای حالت تهوع و استفراغ نشان می دهد و با گذر زمان کم کم از بین می رود. اگر تعداد دفعات استفراغ کاهش نیابد مراجعه به پزشک برای جلوگیری از این وضعیت و کم آبی بدن الزامیست تا انرژی بدن حفظ شود.
سم بوتولینوم تنها بر دیواره دستگاه گوارش برای تاخیر در فرآیند هضم تاثیر نمی گذارد. تزریق سم بوتولینوم در بوتاکس معده تاثیرات منفی بر میزان قوت و قدرت سایر عضلات بدن می گذارد. با تضعیف عضلات بدن، احساس ضعف عمومی از بوتاکس معده بیشتر نمایان خواهد شد. ممکن است تا چند روز یا هفته نسبت به فعالیت های روزانه دچار مشکل شوید.
اگر میزان سم بوتولینوم زیادتر از حالت عادی باشد یا محل تزریق مناسب نباشد، حالت مسمومیت برای فرد رخ می دهد. مسمومیت به عنوان جدی ترین عوارض بوتاکس معده شناخته می شود و باید در انتخاب بهترین جراح لاغری بسیار دقت کنید تا به میزان مناسب و نقاط صحیح از بدن تزریق سم صورت گیرد. علائم مسمومیت در بوتاکس معده نظیر ضعف شدید عضلات، ستخی در جوویدن یا قورت دادن، دشواری در فرآیند تنفس و حتی فلج کامل بدن (احتمال 0) خواهند بود. زمانیکه در فرآیند تنفس دچار مشکل شدید یا احساس ضعیف شدید به شما دست داد، باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید.
محل تزریق بوتاکس معده با التهاب و عفونت همراه است چراکه سم بوتولینوم از طریق تجهیزات خاص وارد دستگاه گوارش می شوند. اگر در حین تزریق سم بوتولینوم به معده نکات بهداشتی و استریل رعایت نشود، احتمال بروز عفونت افزایش میابد. علائم عفونت و التهاب با تورم محل تزریق، تغییر رنگ پوست بدن به حالت قرمز در نقاط تزریق، بروز درد و احساس تپ است. اگر نسبت به عفونت و التهاب از سوی محل تزریق بوتاکس معده توجه لازم صورت نگیرد، عفونت به دیگر نقاط بدن راهی می شود. در چنین مواقعی، پزشک یا جراح لاغری، با تجویز داروهای آنتی بیوتیک روند درمان را تسریع می بخشد. با پیروی از مراقبت های بعد از بوتاکس معده و رعایت نکات بهداشتی، عدم لمس محل تزریق در ایام ابتدایی می توان از بروز عفونت جلوگیری کرد.
بوتاکس معده می تواند باعث ایجاد حساسیت و آلرژی در بدن بیماران شود. افراد ممکن است به بوتولینوم یا همان بوتاکس حساسیت داشته باشند. این دسته از افراد هرگز نباید تزریق بوتاکس انجام دهند. مشکل در تنفس، تورم در صورت و گلو، احساس سرگیجه، عفونت ریه ناشی از استفراغ و غیره بغضی از نشانه های حساسیت افراد به بوتاکس است.
بعد از این عمل برخی از بیماران ممکن است با درد بسیار زیادی روبرو شوند. احساس سر درد نیز از جمله عوارض بوتاکس معده است. مدت زمان این عارضه در بیماران مختلف متغییر و به آستانه تحمل درد آنها بستگی دارد. این اتفاق ممکن است بین چند ساعت تا چند روز به طول بیانجامد.
یکی دیگر از عوارض بوتاکس معده تحت تأثیر قرار گرفتن عضلاتی است که هدف پزشک معالج نیستند و این اتفاق به دلیل انتشار بوتاکس در آن ناحیه ایجاد می شود. احتمال ایجاد این عارضه در مواردی که توسط افراد نامتخصص انجام گرفته باشد به شدت زیاد است. به طور نمونه فرد کنترل مثانه خود را از دست می دهد و یا دچار ضعف عضلانی در کل بدن می شود.
درست است که در تزریق بوتاکس از برش در جراحی استفاده نمی شود و تقریبا ایمن تر است، اما در صورتی که توسط تیم حرفه ای انجام نگردد، می تواند دارای عوارض جبران ناپذیری باشد. از مهم ترین عوارض بوتاکس معده می توان به تزریق بیش از حد مجاز اشاره کرد. شایان ذکر است که این کار باعث ایجاد نکروز بخشی از معده خواهد شد.
از دیگر عوارض می توان به خونریزی اشاره کرد. با اینکه در این تزریق امکان خونریزی بسیار کم است اما گاها در بعضی از افراد دیده شده است. برای جلوگیری از این اتفاق باید این عمل توسط پزشک متخصص انجام گیرد.
ابتلا به یبوست نیز یکی دیگر از عارضه های ناشی از بوتاکس معده است که در برخی از بیماران دیده می شود. با مطالعه مطالب فوق و نوع عملکرد این تزریق، تأثیر تزریق بوتاکس به ناحیه معده است که باعث کاهش تحرک عضلات معده خواهد شد. این کندی همچنین باعث کند شدن تحرک معده می شود. این اتفاق موجب ماندگاری بیشتر غذا در بدن و همچنین هضم هر چه بیشتر آن و گرفتن تمام مواد مفید آن است که این عمل سبب سیری می شود. اما امکان دارد همین عمل باعث یبوست در فرد شود.
اگر تزریق سم بوتولینوم در بوتاکس معده به مرور زمان تکرار شود، در دراز مدت تاثیرات منفی را برای بیمار به همراه دارد. مهم ترین عوارض بوتاکس معده در دراز مدت، افزایش مشکلات گوارشی برای فرآیند هضم غذا است. تکرار و مکرر بوتاکس معده یعنی ایجاد اختلال در دستگاه گوارش و تضعیف شدن معده برای انجام دادن فعالیت و وظایف خود. در صورت تکرار تزریق سم بوتاکس معده، نه تنها مواد مغذی بدن جذب نخواهد شد بلکه درصد احتمال سوء هاضمه افزایش میابد. بوتاکس معده را فدای ویتامین و مواد معدنی ضروری بدن نکنید:
شاید برایتان غیر قابل باور باشد اما تزریق بوتاکس معده بیش تر از چند بار، باعث کاهش تاثیر پذیری سم بوتولینوم جهت کاهش وزن است. عوارض بوتاکس معده در بلند مدت یعنی مقاوم و قوی شدن دستگاه گوارش نسبت به تاثیرگذاری سم بوتولینوم جهت فلج کردن عضلات معده. اگر بدن نسبت به وظیفه بوتاکس معده مقاوم شود دیگر تاثیری برای کاهش وزن از سوی سم بوتولینوم رخ نخواهد داد.
✅ آیا می دانید که “BMI مورد تایید برای جراحی لاغری” در چه بازه عددی قرار دارد؟ (معرفی BMI برای انواع بیمه های درمانی)
اسنداد روده در طولانی مدت جز عارضه های شایع بوتاکس معده بشمار می رود. در واقع با تزریق بوتاکس معده کاهش سرعت معد، تاخیر فرآیند هضم و انتقال مواد غذایی به روده رخ می دهد. در صورت تکرار تزریق سم بوتولینوم به دستگاه گوارش، معده توانایی خود را برای انجام صحیح فرآیند انتقال مواد غذایی به روده از دست می دهد و با علائمی مانند درد بسیار شدید و طاقت فرسا یا تورم شکم همراه است.
با تزریق بوتاکس معده در دفعات متوالی و زیاد، به مرور زمان عملکرد عضلات دستگاه گوارش تضعیف می شود. فلج کردن عضلات دستگاه گوارش با سم بوتولینوم به عنوان بدترین و جدی ترین عوارض بوتاکس معده در دراز مدت معروف است. با تضعیف عملکرد عضلات معده بر اثر بوتاکس قدمی بزرگ در راستای کاهش میزان انرژی و کم خوابی طی می کنید. در بسیاری از مواقع با قطع روند تزریق بوتاکس معده، امکان بازگشت به عملکرد طبیعی توسط عضلات معده مویثر نیست.
در بسیاری از مواقع، کسانی که روش بوتاکس معده را برای کاهش وزن انتخاب می کنند با برخی عارضه های نادر مواجه می شوند. از جمله نادرترین عوارض بوتاکس معده عبارت اند از:
بیمارانی که به مبتلا به بیماری های گوارشی از جمله ورم معده و زخم معده هستند باید از انجام این عمل اجتناب کنند. همچنین خانم های باردار و شیرده، بیماران قلبی، کلیوی و کبدی و افرادی که به بوتاکس حساسیت دارند یا مبتلا به بیماری های عضلانی هستند نباید این تزریق را انجام دهند. افراد دارای شاخص توده بدنی 40 به بالا که دارای چاقی مفرط هستند به هیچ عنوان نمی توانند از این عمل لاغری استفاده کنند و تنها راه درمان برای این افراد عمل های خاص چاقی مثل اسلیو معده و بای پس معده می باشد. تزریق بوتاکس معده به طور معمول برای افرادی که تنها ۸ تا ۱۰ کیلوگرم اضافه وزن دارند می تواند یک گزینه ایده آل و موقت قابل برای کاهش وزن مورد استفاده باشد.
بر اساس تحقیقات و نتایج علمی که تا امروز به دست آمده است، تزریق بوتاکس تأثیر قابل توجهی در کاهش وزن ندارد و برای افراد مبتلا به چاقی مفرط، درمان استانداردی نمی باشد. غده های تولید کننده هورمون های مضر در بدن در این روش بر عکس جراحی های چاقی از جمله اسلیو معده در بدن باقی می ماند. در نتیجه کاهش وزن حداکثر 10 کیلوگرمی با ماندگاری پایین بین 3 تا 6 ماه قابل بازگشت است.
لازم به ذکر است که تزریق بوتاکس به معده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا FDA تأیید نشده است. از جمله معایب روش بوتاکس معده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
احتمال بروز عوارض بوتاکس معده از یبوست و درد گرفته تا خون ریزی و عفونت برای هر بیماری وجود دارد. با رعایت نکات مراقبتی، پیگیری های منظم جهت ویزیت های دوره ای نزد جراح، رژیم غذایی مناسب و سرشار از مواد مغذی مورد نیاز بدن می توان از مرحله بروز عارضه های بوتاکس معده عبور کرد. در صورت مشاهده هر کدام از عارضه ها و شدت گرفتن آنها، مراجعه نزد متخصص جهت جلوگیری از مشکلات جدی در آینده ضروری است.