اصلی ترین علل بازگشت وزن بعد از عمل بای پس معده پیروی نکردن از دستور العمل های پزشک، بی توجهی به رژیم غذایی و فعالیت بدنی است. عمل لاغری گامی برای شروع شکست چاقی و راهی شدن به سمت زندگی جدید با وزن دلخواه است اما کفی نخواهد بود. لزومه پیشرفت کاهش وزن وابسته به ورزش منظم، دوری و کاهش مصرف غذاهای پرکالری و مضر است. اگر با چالش بازگشت وزن بعد از عمل لاغری مواجه هستید، تا انتهای مقاله همراه شوید تا با کمک یکدیگر مسیر موفقیت لاغری را بسازیم.
راهنمای شما ...
عمل بای پس معده (Gastric Bypass) یک روش جراحی است که در آن حجم معده به طرز قابل توجهی کاهش یافته و مسیر جذب مواد غذایی تغییر می کند. این عمل به کم کردن وزن کمک و ممکن است بیماری های مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و بیماری های قلبی را بهبود بخشد. اما متاسفانه علی رغم مزایای زیاد، معایبی نیز به همراه دارد. یکی از این معایب خطر برگشتن وزن است.
لازم به ذکر است که بازگشت وزن به تنهایی رخ نمی دهد و از متقاضی کمک خواهد گرفت. زمانی افراد در خطر بازگشت وزن بعد از عمل بای پس معده هستند که عادات ناسالم سبک زندگی را جایگزین شیوه های صحیح مراقبت بعد از عمل چاقی قرار می دهند. ممنوعیت بعد از عمل لاغری افراد را به کاهش وزن موقتی نزدیک می نماید اما راهکار دائمی آن، ایجاد تغییرات و روی آوردن به عادات سالم زندگی خواهد بود.
بسیاری از افراد چند ماه بعد جراحی از محدودیت های لازم دست کشیده و بدن در همین لحظه آماده دریافت کالری برای اضافه وزن می شود. با مرور زمان احتمال بازگشت وزن قدرت می گیرد.
در بعضی از افرادی که مبتلا به دیابت و دیگر مشکلات مرتبط با چاقی هستند، این احتمال افزایش میابد. در صورت مشاهده هر گونه اضافه زون یا استپ وزنی باید سریعا با متخصص تغذیه و جراح لاغری درخواست مشاوره انجام شود.
برگشت وزن بعد از بای پس به دلایل مختلفی رخ می دهد. درک این علل می تواند به بیماران کمک کند تا استراتژی های بهتری برای حفظ وزن ایده آل خود اتخاذ کنند.
چندین عامل می توانند بر احتمال بازگشت وزن بعد از عمل بای پس تأثیر بگذارند:
✅ بررسی عمیق کالری چیست + غذاهای کم کالری و پرچرب
عدم کم شدن وزن معضل دیگری است که احتمال دست و پنجه گرم کردن بیماران بعد از عمل بای پس معده وجود دارد. علت کم نکردن وزن بعد از عمل بای پس در 4 مورد برنامه غذایی نامناسب، بی توجهی به فعالیت بدنی، تحولات جدی در عملکرد بدن و موارد روحی روانی خلاصه می شود.
برای پیشگیری از بروز چنین عارضه ای، بیماران باید به یک رژیم غذایی متعادل و سالم پایبند باشند. مصرف میوه ها، سبزیجات، پروتئین های کم چرب و غلات کامل بسیار مهم است. علاوه بر این موارد، فعالیت بدنی یکی از کلیدهای اصلی در کنترل وزن است.
ترکیبی از ورزش های هوازی و تمرینات قدرتی می تواند به حفظ وزن کمک کند. مراجعه به پزشک و متخصص تغذیه نیز برای بررسی پیشرفت و دریافت توصیه های لازم بسیار مهم است. این پیگیری ها به بیماران کمک می کند تا به طور مؤثر تری بر عادات غذایی و سبک زندگی خود نظارت کنند.
با شناسایی علل و اتخاذ استراتژی های بازگشت وزن بعد از عمل بای پس، بیماران می توانند بر این چالش غلبه و به مسیر کاهش وزن خود ادامه دهند. اهمیت پیگیری های پزشکی و مشاوره های تغذیه ای در فرآیند لاغری و دوری از اضافه وزن غیرقابل انکار است. امیدواریم مطالب گفته شده به شما در جهت حفظ وزن مناسب و سبک زندگی سالم کمک کند.
بیشترین کاهش وزن در سال اول بعد از عمل بای پس معده اتفاق می افتد. اما بازگشت وزن معمولاً در سال های بعد رخ می دهد. به ویژه اگر بیمار رژیم غذایی مناسب و فعالیت های ورزشی را رعایت نکند.
اگر متوجه بازگشت وزن شدید، بهتر است فوراً با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است نیاز به اصلاح رژیم غذایی، افزایش فعالیت های بدنی و بررسی عوامل پزشکی یا روانشناسی باشد. گاهی اوقات درمان های اضافی مانند جلسات مشاوره یا جراحی های تکمیلی نیز پیشنهاد می شود.
در موارد خاص و پس از مشاوره با پزشک، جراحی مجدد ممکن است مورد نیاز باشد. با این حال پزشکان معمولاً ابتدا روش های غیر جراحی مانند تغییر رژیم و فعالیت بدنی را پیشنهاد می کنند.